Hej - przed podejmowaniem się zdobywania pozwolenia na broń chcę zacząć od strzelania z czarnoprochowca, żeby utrwalić sobie nawyki i spróbować czegoś nowego. Pytanie do czarnoprochowych wyjadaczy - od czego zaczynaliście? Co wg was warto kupić jako pierwszą broń?
Po zapoznaniu się z tematem spodobał mi się Remington new army .44 https://www.militaria.pl/uberti/rewolwer_czarnoprochowy_uberti_remington_1858_new_army_44_8_black_0107_p39855.xml co o nim myślicie?
wg mnie zalety:
- zamknięty szkielet
- długa lufa => większa celność
- kaliber .44
- wygląda rewelacyjnie ...wersja INOX nawet lepiej (przynajmniej na zdjęciu), ale czytałem, że trudno utrzymać w czystości i bez zmatowień
wady:
- nie jest kompatybilny z kapiszonownikiem ślimakowym, ale to jestem w stanie zaakceptować
- wieksze koszta eksploatacji niż .36, to też do przyjęcia
...czy orientujecie się jak z celnością?
Kilka pytań przed zakupem...
Re: Kilka pytań przed zakupem...
Nie kupuj Inoxa bo Cię zjedzą A jak kupisz to nie chwal się na forach, i na wyjście na strzelnicę wysmaruj go czymś
Dla ortodoksów inox to zdrada, ale szczerze mówiąc to trochę ich rozumiem, bo w oryginale nie było takich rewolwerów, a czarnoprochowce to inny świat a nie namiastka "prawdziwej" broni.
Wyjadaczem siebie nie nazwę, ale mam Remingtona (czarnego ) i sobie chwalę. Wg mnie to najlepszy czarnoprochowiec na start, choć co raz popularniejsze stają się też Colty Cattleman.
Dla ortodoksów inox to zdrada, ale szczerze mówiąc to trochę ich rozumiem, bo w oryginale nie było takich rewolwerów, a czarnoprochowce to inny świat a nie namiastka "prawdziwej" broni.
Wyjadaczem siebie nie nazwę, ale mam Remingtona (czarnego ) i sobie chwalę. Wg mnie to najlepszy czarnoprochowiec na start, choć co raz popularniejsze stają się też Colty Cattleman.
- FunkyKoval
Remik to dobry wybór, cal .44 jest też dobrą decyzją. Widziałem dzisiaj na targach Pietta, i nawet to nieźle wygląda. Nie chcą sprzedać, ale obejrzeć i porozmawiać można.
Czy ktoś byłby chętny na wspólne strzelanie w Podstolicach 5 marca? Remington nabyty , ale na razie nie zdążyłem zrobić EKBP, więc czy również ktoś mógłby się podzielić prochem (koszt oddam) i poradzić przy przestrzelaniu broni?
Dopiero dziś wpadłem na Twojego posta. Masz już proch? Jeżeli nie, to mogę Cię poratować.
Dzięki - może sie zgadamy na jakies strzelanie? Prochu nie mam - póki co robi się EKBP...niedługo powinna być. Fajnie byłoby odpalić go pierwszy raz z kimś kto już strzelał .
- FunkyKoval
Jak będzie EKB, to w magnum powinni mieć proch.
nie wiem ile w tym prawdy, ale znalazłem, że w magnum cena prochu jest (a przynajmniiej była)...wyjątkowa
http://forum-bron.pl/viewtopic.php?t=53892
http://forum-bron.pl/viewtopic.php?t=53892
Jak chcesz się spotkać na Magnum, to z chęcią użyczę Ci trochę prochu i odpowiem na ew. pytania.
- FunkyKoval
Na magnum to z CP możesz sobie nie postrzelać.