Z ciekawości szukałem w przepisach PZSS i ISSF czy gdzieś jest zapis, że po komendzie "ładuj" dozwolone/niedozwolone jest sprawdzenie broni i nic takiego nie znalazłem. Prawdopodobnie nie ma go, ponieważ jest zapis "stosowanie wskaźnika bezpieczeństwa, potwierdzającego, że broń jest rozładowana, a zamek otwarty jest obowiązkowe dla wszystkich pistoletów, karabinów i strzelb gładkolufowych."(Ogólne zasady bezpieczeństwa w sporcie strzeleckim). Stosowanie wskaźnika likwiduje wtedy potrzebę sprawdzania.
Czy może się zdarzyć, że na przykładowych zawodach (nie jest stosowany wskaźnik bezpieczeństwa i w regulaminie jest określone, że na komendę "ładuj" ładujemy magazynek, a dopiero na komendę "start" podpinamy magazynek i przeładowujemy broń) "samowolne" sprawdzenie broni przed załadowaniem magazynka będzie potraktowane jako nieprzepisowe?
Zawody/sprawdzenie broni
Re: Zawody/sprawdzenie broni
W razie wątpliwości zawsze pytaj sędziego. Nie zdyskwalifikowałem jeszcze nikogo za zadawanie pytań, nawet upierdliwych/głupich. Za "nietypowe" zachowania które mogą stanowić naruszenie bezpieczeństwa masz prawo wylecieć.
Ja często po komendzie "ładuj" ładuję jedynie magazynek. Dopiero po komendzie "start" podpinam, przeładowuję i strzelam. Można tak?
Dzięki za odpowiedzi, jeśli wskaźnik bezpieczeństwa nie jest stosowany to oczywiście wolałbym sprawdzić broń i być pewnym, że jest rozładowana i również nie uznałbym tego za nieprzepisowe (...ale sędzią nie jestem, wszystkich przepisów nie znam).
Z tego powodu dziwi mnie brak jakiegoś standardu w tej kwestii, dobrze, że można zapytać sędziego, ale to zawsze dodatkowa robota dla sędziego oraz zawodnika. Bywają zawody gdzie regulamin mówi, że na ŁADUJ można tylko załadować magazynek, a "przeładować" można dopiero po START, dlatego sprawdzenie broni po ŁADUJ rodzi niejasności, których wg mnie nie powinno być.
Z tego powodu dziwi mnie brak jakiegoś standardu w tej kwestii, dobrze, że można zapytać sędziego, ale to zawsze dodatkowa robota dla sędziego oraz zawodnika. Bywają zawody gdzie regulamin mówi, że na ŁADUJ można tylko załadować magazynek, a "przeładować" można dopiero po START, dlatego sprawdzenie broni po ŁADUJ rodzi niejasności, których wg mnie nie powinno być.
Wróć do „Zasady bezpieczeństwa”