Okulary korekcyjne na strzelnicy.

Bartek

Okulary korekcyjne na strzelnicy.

Postautor: Bartek » 18 mar 2017, 14:31

Witam od kliku dni mam okulary. Jaka to tragedia dla mnie po 28 latach życia nagle takie coś ehh. :cry:
Mam ten problem że pomimo niewielkiej wady mam też lekki astygmatyzm. Przez to nie mogę według okulisty mieć soczewek bo wada (cylinder) mam -0.5 a soczewki koryguja od -0.75 Pozostają okulary chyba ze astygmatyzm się powiększy.

Teraz pytanie czy na strzelanie zdejmować okulary i zakładać ochronne? Trochę słabe bo po to mam okulary aby też lepiej strzelać :)
Czy można strzelać tylko w korekcyjnych?
Może większe okulary ochronne takie jakby jedne na drugie?
Mam też inna teorie aby zamówić soczewki z cylindrem -0.75 i zobaczyć jaki efekt.

Panowie i Panie jak u was z tym problemem?

Awatar użytkownika
FunkyKoval

Re: Okulary korekcyjne na strzelnicy.

Postautor: FunkyKoval » 18 mar 2017, 14:57

Ja strzelam w korekcyjnych, chyba że zapomnę, to wtedy w ochronnych. Nie wiem czy okulary korekcyjne zapewniają bezpieczeństwo, ale generalnie spotykamy się z odpryskami fragmentów pocisków. Małe kawałki ołowiu i czasami jakiś kawałek płaszcza i tak sobie misiam, że przed czymś takim dadzą radę, nawet kosztem zniszczenia. Przed rykoszetem to chyba żadne okulary nie chronią :lol:
Ostatnio zmieniony 19 mar 2017, 7:09 przez FunkyKoval, łącznie zmieniany 1 raz.

Mikolaj79

Postautor: Mikolaj79 » 18 mar 2017, 20:32

Polecam ESS Ice z wkładką korekcyjną - mają w SpecShopie, wkładki do dorobienia u optyka. Ogólnie okularki bardzo fajnie, niestety dość drogo wychodzi z wkładkami.

Okularki ogólnie mają niezłe opinie - są filmiki, na których zatrzymują śrut i .22LR (ten drugi reklamowy, więc nie próbowałbym w domu):
https://www.youtube.com/watch?v=He02x3EDYBo
https://www.youtube.com/watch?v=-KCj-7eu0Jg&t=130s

Alternatywa to operacyjna korekcja - tu niestety koszt rzędu 6-8k, no i nie ma gwarancji, że Ci się wada nie zacznie znowu "odtwarzać" po jakimś czasie.

MarJan

Postautor: MarJan » 12 lip 2017, 12:08

Mikolaj79 pisze:Polecam ESS Ice z wkładką korekcyjną

BartKr pisze: Proponuję jednodniowe soczewki kontaktowe + porządne okulary ochronne (balistyczne).

Jako okularnik też się wypowiem, może komuś się przyda moja opinia :geek:

Generalnie do sportu używałem soczewek jednodniowych ale od jakiegoś czasu mam spory problem z doborem właściwych. objawia się to tym że po godzinie, dwóch tracę ostrość. Odkleja się, przesuwa... nie wiem.
byłem u optyka, próbowałem różnych modeli i raz lepiej raz gorzej ale ciągle dzieje się to samo. Generalnie okulary są pewniejsze.

Kupiłem okulary Ess ICE z wkładką i na dzisiaj wrażenia są następujące:
W białych szkłach na krytych strzelnicach widzę refleksy od lamp, może to być wina tego że dokupiłem najtańsze soczewki korekcyjne bez antyrefleksów (50zł w vision express).
W ciemnych szkłach i na zewnątrz jest lepiej.
Należy też pamiętać, że wkładka korekcyjna po zamontowaniu do oprawki wygina się lekko dopasowując do szkła ochronnego co ma wpływ na rozstaw soczewek. U mnie na szczęście prawym okiem widzę idealnie ale lewa soczewka powinna być ciut bliżej nosa, próbowałem dogiąć ten drucik co je trzyma ale bez rezultatu.
Ogólnie to te wkładki nie są specjalnie duże więc na wprost widzimy ok, natomiast bokami już gorzej.

Pozdrawiam,
Marcin

Wróć do „Zasady bezpieczeństwa”