Mikolaj79 pisze:Polecam ESS Ice z wkładką korekcyjną
BartKr pisze: Proponuję jednodniowe soczewki kontaktowe + porządne okulary ochronne (balistyczne).
Jako okularnik też się wypowiem, może komuś się przyda moja opinia
Generalnie do sportu używałem soczewek jednodniowych ale od jakiegoś czasu mam spory problem z doborem właściwych. objawia się to tym że po godzinie, dwóch tracę ostrość. Odkleja się, przesuwa... nie wiem.
byłem u optyka, próbowałem różnych modeli i raz lepiej raz gorzej ale ciągle dzieje się to samo. Generalnie okulary są pewniejsze.
Kupiłem okulary Ess ICE z wkładką i na dzisiaj wrażenia są następujące:
W białych szkłach na krytych strzelnicach widzę refleksy od lamp, może to być wina tego że dokupiłem najtańsze soczewki korekcyjne bez antyrefleksów (50zł w vision express).
W ciemnych szkłach i na zewnątrz jest lepiej.
Należy też pamiętać, że wkładka korekcyjna po zamontowaniu do oprawki wygina się lekko dopasowując do szkła ochronnego co ma wpływ na rozstaw soczewek. U mnie na szczęście prawym okiem widzę idealnie ale lewa soczewka powinna być ciut bliżej nosa, próbowałem dogiąć ten drucik co je trzyma ale bez rezultatu.
Ogólnie to te wkładki nie są specjalnie duże więc na wprost widzimy ok, natomiast bokami już gorzej.
Pozdrawiam,
Marcin